Sem vložte podnadpis

Vila v Černošicích

akce: novostavba rodinné vily 

místo: Žatecká ul., Černošice, Praha-západ

datum: únor 2016_STUDIE - srpen 2020_REALIZACE

stavební objem: cca 850m3


z a d á n í : 

Navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu s odrůstajícími dětmi.

Rodiče pohybující se denně v kancelářských open-space prostorách.

Děti výhledově odjíždějící za studiem, změna dětských pokojů na Hostovské, oddělitelné od hlavní části domu.

Velká pozornost klienta byla kladena na hospodárnost stavby a provozu domu, ne-kancelářské prostředí, členění a intimitu prostor, přírodní materiály, stínění slunečních paprsků ve dne a světelného znečištění z domu v noci, pocit bezpečí a výraznou spoluúčast při návrhu interiéru.

Bylo požadováno venkovní kryté sezení pro téměř celoroční provoz.

m í s t o : 

Černošice, rozvíjející se příměstská rekreační a rezidenční lokalita se snadným železničním spojením do Prahy.

Jižní svah nad Berounkou s nádherným výhledem na Brdský masiv.

Přístup z ulice od jihu - dispoziční výzva.

Zahrada se starou chatou a vzrostlými stromy.

n á v r h : 

Chtěli jsme využít maximální povolenou zastavitelnost pozemku a většinu funkcí domu soustředit do hlavní přízemní hmoty pro snadný pohyb - společenská a rodičovská část.

Hmotu tvarově natáhnout mezi východní a západní hranici - vytvořit co nejdelší jižní fasádu - prohřívání/vytápění domu sluncem v topné sezóně. Jižní slunce naopak stínit zapuštěním prosklené fasády - zápražím.

Dům situovat na nejvyšší místo pozemku - výhled. Zároveň ponechat odstup od severní hranice - zachovat stávající stromy/les. Tím vytvořit dvě zahrady - jižní slunnou ovocnou reprezentativní / severní stinnou soukromou lesní.

Dům umístit na střih se sousedy - soukromí na zahradách.

Přízemí jako hlavní prostor postavit ze solidního materiálu keramických tvárnic a příčkovek a zastřešit betonovým stropem - pocit bezpečí. Střechu nad přízemím koncipovat jako zahradu - louku s motýly. Na střeše umístit lehkou dřevěnou boudu - místo pro dospívající děti.

Přístup do domu je po vlnité pěšině vedoucí z hlavní komunikace. Garáž je ponechána dole, nestíní výhledům z obytné části. Za domem je zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.

Dispozičně je přízemí rozděleno na jižní společenskou a severní soukromou/servisní část.

Jižní prostor má pět segmentů, jedním z nich je vstupní hala, dále jídelna, obývák, pracovna a nika venkovního krytého sezení. Podél celé jižní stěny je zapuštěné zápraží, s možností stínění v letních měsících - prostor mezi venkem a vnitřkem. V severní části jsou koupelny, ložnice a kuchyně s pomocnými prostory (šatna, komora..).

V dřevěném patře jsou v krajích dva dětské pokoje se společnou střední halou a výstupy na střešní zahradu. Nejkrásnější výhledy.

Chtěli jsme, aby dům jemně zapadl mezi okolní domy původní zástavby, aby měl prostorově kvalitní zahradu, aby dokázal využít možnosti výhledů a přírodních zdrojů - aby tepelně a ekonomicky dobře fungoval přirozeně, bez "klasických pasivních standardů".